Корюшка

Їжа

robertss 25.09.2023 Article

Корюшка — невелика (10-20 сантиметрів завдовжки) промислова риба Osperus eperlandus сімейства лососевих, що мешкає в морських і прісних водах басейнів Північної Атлантики, Північного Льодовитого океану і північної частини Тихого океану. До цього ж виду риб належать мойва і снеток, якого часто називають карликовою корюшкою.

Корюшка: опис продукту

Корюшка — невелика (10-20 сантиметрів завдовжки) промислова риба Osperus eperlandus, яка мешкає в морських і прісних водах басейнів Північної Атлантики, Північного Льодовитого океану і північної частини Тихого океану. До цього ж виду риб належать мойва і снеток, якого часто називають карликовою корюшкою.

Мабуть, найдивовижніше в цій маленькій рибці — запах: вона пахне свіжим огірком (у Росії її, до речі, називають ще й «огірочник»), тому навіть у тих, хто рибу не їсть, корюшка викликає стійкі весняні асоціації.

Водиться корюшка від Білого моря до Па-де-Кале, у США — в районі Великих Озер. Однак основне «місце проживання» корюшки — Балтика і Фінська затока. В Онезькому озері вона дрібніша, ніж у Ладозькому, в інших озерах — зовсім невелика, і називають її нерідко снетком. Ті дні, коли корюшка йде на нерест із затоки до Неви та Нарви (починається це у квітні), — справжнє гастрономічне свято для мешканців Санкт-Петербурга та його околиць: 11 травня тут навіть відзначають День корюшки.

Раніше для російської людини корюшка завжди була напівміфічною рибою. Їли її тільки жителі Пітера і області — і тільки пізньою весною, коли балтійська корюшка приходила до пітерських берегів. І тільки пітерські жителі могли з повною підставою розповідати, що це таке: коли риба пахне огірком. Тепер корюшка з’явилася на прилавках усіх великих супермаркетів і продається цілий рік. Але це все ж таки не та огіркова корюшка, в магазини потрапляє азіатський вид. Огірком вона не пахне, хоча це теж смачна риба.

Читати також  Скільки полуниці можна з'їдати на день та інші важливі питання про улюблену літню ягоду

Корюшка містить багато фосфору, йоду, кальцію, а також вітаміну РР.

Види та сорти корюшки

Тіло у корюшки витягнуте і вкрите великою лускою. Спина зеленувато-коричнева, а боки сріблясті. Основною їжею цієї хижої риби слугує рибна молодь, ікра інших риб і зоопланктон. У щойно спійманої балтійської корюшки є виразний запах свіжих огірків. Азіатська корюшка — довгожитель сімейства. Вона живе до 12 років і виростає до 35 см. Вага цієї риби може досягати 350 г. А ось снеток живе максимум три роки.

Представники сімейства корюшкових мешкають як у солоній, так і в прісній воді. Наприклад, азіатська, або зубаста, корюшка (О. eperlanus dentex) живе в Білому морі, а також у Сибіру і на Далекому Сході. Європейська корюшка (О. eperlanus eperlanus), з коротшою бічною лінією і менш розвиненими зубами, має ареал проживання, що охоплює басейни Північного і Балтійського морів, а також Онезьке і Ладозьке озера. А прісноводний різновид європейської корюшки, відомий у нас також як сніток (О. е. eperlanus m. spirinchus), можна частенько зустріти в озерах Північної Європи і на Північному Заході Росії. Ця прохідна риба вважається дуже цінною і має велике промислове значення.

Як готувати корюшку

Корюшку найчастіше просто смажать на сковороді, попередньо обвалявши в борошні. При цьому перед обвалюванням корюшку просто обсушують паперовими рушниками, не очищаючи від луски, не патраючи і не відрізаючи голову. Завдяки цьому в рибі залишаються весь жир і соки. Таким чином приготовану рибку їдять цілком — з головою і хвостом, а також нутрощами.

Ця риба дуже смачна в копченому і навіть сушеному вигляді. Коптити корюшку потрібно за невисокої температури, попередньо засоливши, якщо вона довго зберігатиметься. Якщо ж ви збираєтеся з’їсти рибу відразу, то засолювати її не має сенсу.

Читати також  Кавуновий смузі

На прилавках можна зустріти останнім часом і консерви з корюшки.

Позначки:,
close