Фейхоа

Їжа

robertss 26.09.2023 Article

Плоди фейхоа, хоча і з’являються на прилавках щоосені, ще не стали популярними у росіян тією мірою, якою вони на це заслуговують.

Фейхоа: опис продукту

Плоди фейхоа, хоча і з’являються на прилавках щоосені, ще не стали популярними у росіян тією мірою, якою вони на це заслуговують.

Фейхоа — плід дерева Асса sellowiana, яке історично зростало в гірській місцевості південної Бразилії, Колумбії, Уругваю і північної Аргентини. Нині фейхоа вирощують також на Кавказі та Закавказзі (Вірменія, Грузія, Абхазія, Азербайджан, Дагестан), у Середній Азії (Туркменістан), у середземноморському та чорноморському регіоні (Франція, Іспанія, Сицилія, Крим, Краснодарський край), в Індії, США (Каліфорнія), Австралії та Новій Зеландії. Ті плоди фейхоа, які продаються в нашій країні, — найчастіше з Кавказу і Закавказзя.

У стиглому вигляді плоди фейхоа дуже смачні й ароматні, а запах їхній нагадує суміш суниці, ківі й ананаса. Для того, щоб цей смак і аромат проявився повною мірою, плоди мають бути стиглими, утім, фейхоа відмінно дозріває під час зберігання.

Корисні властивості фейхоа Фейхоа — єдина рослина, яку за вмістом йоду можна порівняти з морепродуктами. Унікальною властивістю плодів фейхоа, вирощених у природних умовах, є наявність у них водорозчинних сполук йоду (до 40 м на 100 г м’якоті). Цим вони зобов’язані морським бризам, що несуть із собою летючий йод. Тож справжню цінність становлять плоди, що виросли під справжнім сонцем біля справжнього моря.

І в науковій, і в народній медицині плоди фейхоа застосовують у разі захворювання щитоподібної залози. Їх рекомендують вживати також у разі гіпо- та авітамінозу С, запальних захворювань шлунково-кишкового тракту, гастриту, пієлонефриту. Крім того, свіжі, варені або протерті з цукром плоди фейхоа дуже корисні людям, які страждають на атеросклероз.

Читати також  Азу зі свинини

Фейхоа містять велику кількість вітаміну С, сахарозу, пектинові речовини, клітковину. За їхньою кількістю фейхоа навіть перевершує інші ягоди.

Шкірка фейхоа в принципі їстівна і, ба більше, дуже корисна, оскільки містить фенольні сполуки — катехіни і лейкоантоціани. Ці біологічно активні речовини — сильні антиоксиданти, що допомагають профілактиці онкологічних захворювань. Але, маючи терпкий, терпкий смак, шкірка псує смак продукту. Тому, якщо хочеться вжити фейхоа з максимальною користю, можна вчинити просто: плоди очистити, шкірку висушити і заварювати разом із чаєм, щоб жоден антиоксидант не пропав. Або протерти фейхоа разом зі шкіркою через м’ясорубку і розмішати суміш із цукром. Зберігати в холодильнику протягом тижня-двох.

Види та сорти фейхоа

У гастрономічному плані різні сорти фейхоа не надто різняться один з одним.

Найперший сорт фейхоа, який став відомим європейцям, привезений з Бразилії 1890 року відомим французьким ботаніком Едуардом Андре і висаджений на Рив’єрі. У 1897 році рослина дала перший урожай, а 1898 року доктор Андре опублікував опис рослини, квітів і плодів. Цей сорт названий на його честь — Андре. Цей сорт відомий як у Середземномор’ї, так і в США (Каліфорнія).

У Каліфорнії було виведено ще три сорти, які також набули порівняно широкого поширення: Чойсеана — скоростиглий сорт із великими (до 6-7 см), темно-зеленими плодами; Кулідж — також із великими гладкими плодами; Сюперба — плоди грушоподібної або округлої форми, дуже великі (до 60-80 г).

У Південній Індії відомий сорт фейхоа Бессон — у нього плоди від маленьких до середніх, овальні, м’які; поверхня зелена з червонуватим або бордовим відтінком.

Ті плоди фейхоа, які продаються в нашій країні, — найчастіше з Кавказу і Закавказзя. Сорти фейхоа, які вирощують у цьому регіоні, здебільшого виведені російськими селекціонерами (Нікітський ароматний, Кримський ранній, Світлий, Нікітський горбистий, Первісток).

Читати також  Баклажани - рецепти

Як готувати фейхоа

З очищених плодів фейхоа можна приготувати компоти, лимонади, салати, м’ясні соуси, випічку, джем, варення. Найпростіше пропустити фейхоа через м’ясорубку і засипати цукром (на 1 кг фейхоа 0,7-1 кг цукру, а якщо зберігати за кімнатної температури, то до 2 кг цукру). Можна замість цукру використовувати мед. Таке «сире» варення дуже корисне для підвищення імунітету.

Сезон фейхоа

Час активного плодоношення фейхоа припадає на листопад-грудень. На ринках фейхоа з’являються вже наприкінці жовтня і лежать до початку наступного року.

Як вибирати та зберігати фейхоа

У стиглому вигляді плоди фейхоа дуже смачні й ароматні, а запах їх нагадує суміш суниці та ананаса. Для того, щоб цей смак і аромат проявився повною мірою, плоди мають бути стиглими, а стиглі плоди неможливо транспортувати. Але, якщо ви купуєте фейхоа не в Краснодарському краї, а в північніших регіонах Росії, на цей параметр не варто зважати: фейхоа відмінно дозріває під час зберігання.

Якщо ви купили тверді плоди, терпляче дочекайтеся, поки вони не стануть м’якими на дотик. Тоді м’якоть фейхоа стане схожою на желе і набуде справжнього смаку та аромату. А корисні властивості при «штучному» дозріванні, за запевненнями фахівців, не втрачаються.

За надто високої температури плід стає коричневим і згниває за кілька днів, хоча зовні це буває зовсім непомітно. У прохолодному приміщенні та в холодильнику фрукти зберігаються протягом місяця і більше.

Фейхоа можна заморозити: в морозилці плоди зберігатимуться щонайменше півроку. Добре зберігаються в сухому приміщенні в’ялені фейхоа. Ну а найпопулярніший спосіб зберегти корисний фрукт до весни — протерти його з цукром.

Позначки:,
close