8 модних страв, назви яких варто вивчити, перш ніж запрошувати дівчину в ресторан

Їжа

robertss 08.09.2023 Article

Не будемо знову жартувати на тему дефлопе і крутонів . У ресторанних меню трапляються слівця похлеще. Ми вирішили полегшити долю закоханих і вибрали назви страв із меню модних закладів, які 14 лютого прикрасять собою ваш романтичний вечір. Постарайтеся блиснути ерудицією і заздалегідь завчити їх на пам’ять: інакше доведеться ритися в гуглі або нескінченно кликати офіціанта. А «третій зайвий» за столом — це, погодьтеся, зовсім не романтично.

Голосів: 12

Белліні

Де шукати : у коктейльній карті, розділ аперитив

Середовище проживання : повсюдно, де розливають шампанське

Белліні — найромантичніший коктейль із бульбашками

Невідомо, коли Джузеппе Чіпріані, власник венеціанського Harry’s Bar, уперше запропонував своїм гостям на аперитив мікс з ігристого вина і персикового пюре, але назва спала йому на думку після відвідування виставки ренесансного майстра Джованні Белліні, чия тепла персикова гама добре гармоніювала з кольором коктейлю. Завсідниками Наггу’s Bar були суцільні знаменитості — від Чарлі Чапліна до Грети Гарбо, від Вуді Аллена до британського принца Чарльза. У результаті у коктейлю з’явилася зіркова репутація, що укупі з його породистим венеціанським походженням робить цей ефектний коктейль найбажанішим напоєм романтичного вечора.

Ахі-поке

Де шукати: у розділі закусок

Середовище проживання: гостромодні заклади під назвою raw bar (ро-бар), у яких препарують сиру рибу

Ахі-поке або суші по-гавайськи

Сиро-рибо-їдіння — безумовно в тренді. Наймодніша страва сезону — поке (воно ж «боул», воно ж «ахі поке»). Це каліфорнійський варіант розібраних суші, де все — рис, шматочки тунця і водорості — розкладені в мисці у вигляді багатошарового салату. Виглядає святково, «розібрана подача» дає змогу розширити межі жанру і влаштувати з поке справжнє гастро-шапіто: кухарі раз у раз додають до канонічного рецепта поке щось несподіване, на кшталт кокосу, адигейського сиру або корейської капусти кімчі. Нудьгувати за вечерею точно не доведеться!

Крудо

Де шукати: у розділі закусок

Середовище проживання: італійські ресторани, які вдають, що біля їхнього порога хлюпається море

Крудо — модне сироїдіння

У перекладі з італійської слово означає «сире». Тобто «прошуто крудо» — це сиров’ялена шинка. А «плато ді маре крудо» — це тарілка морепродуктів, поданих сирими. Зрозуміло, замовляти крудо потрібно тільки в ресторані, якому ви повністю довіряєте. Тому що на відміну від всюдисущого сьогодні в московських ресторанах севіче, яке щедро присмачується оцтом, що вбиває все живе, італійське крудо подається а-натюрель, хіба що з чорним перцем і краплею лимонного соку. Зазвичай у стилі крудо виступають справді дорогі гості південних і північних морів: наприклад, лангустини, королівські креветки або фаланги крабів. І якщо під те саме севіче можна взяти кухоль пива, то крудо вимагає щонайменше келих крижаного Верментіно.

Читати також  15 веселих аксесуарів для басейну, якими варто запастися до літа

Окономіякі

Де шукати: у розділі гриль або теппаньяки

Середовище проживання: японські ресторани, куди ходять справжні японці

Окономіякі

Якщо бургери набридли, а піца здається надто нудною для романтичного вечора, опануйте новий жанр — японську піцу окономіякі. Це справжній гастрономічний досвід, тільки знайдіть заклад, де на столах стоять плити-теппани і кухарі спеціально готують для кожного гостя. Тоді в режимі реального часу ви матимете насолоду спостерігати, як кухар розгортає на розпеченому залізному аркуші тоненький млинець і збирає багатошарову начинку — рубає овочі, ювелірно нарізає тоненькі скибочки риби, викладає паростки сої та посипає все це стружкою тунця, що ворушиться від кожного подиху повітря. Ефектно, екзотично, небанально — такого результату ви й домагалися від походу в ресторан. До речі, в Японії зазвичай таку піцу ділять на двох. І за запрошенням дівчини на спільне поїдання окономіякі, як правило, слідує зізнання в коханні, а то й захована в надрах піци обручка. У наших реаліях обручка під стружкою тунця матиме безглуздий вигляд, зате нічого не заважає вам вивчити хитромудру назву піци на зубок і при нагоді блиснути ерудицією.

Вішісуаз

Де шукати: у розділі супів

Середовище проживання: породисті й дорогі французькі ресторани з ухилом у ретро-шик

Вішісуаз — суп для фамільної порцеляни

У серіалі «Абатство Даунтон» є чудовий епізод: кухарка місіс Патмор, живе втілення британських кулінарних традицій, з подивом говорить про нову моду «подавати до панського столу французьку юшку з картоплі». Мова якраз про той самий вішісуаз і йде: суп з порею, картоплі та вершків придумали зовсім не у французькому місті Віші, а в Нью-Йорку, кухарі готелю «Рітц-Карлтон». Наділивши його назвою, що відсилає до модного французького курорту, кухарі готелю зробили простий рецепт «супом порцелянових тарілок» і зуміли розтиражувати до такої міри, що навіть французи вважають його сьогодні своїм і постачають різними статусними брязкальцями, на кшталт плюмажа зі скибочок копченого лосося або фуа гра. Наявність вішісуаза в меню ресторану — вірний показник того, що рахунок буде з багатьма нулями.

Читати також  6 апетитних начинок для круасанів

Тальята

Де шукати: у розділі гриль або м’ясо

Середовище проживання: м’ясні ресторани, дорогі стейкхауси та італійські заклади з дров’яною піччю або грилем

Тальята — стейк для дам

Не плутайте з макаронами тальятелле, тальята — це страва з розділу смаженого м’яса, а зовсім не паст. Хоча корінь у двох італійських слів один і той самий — від дієслова «тальяре», різати. За всіма правилами приготована тальятта — це нарізані до товщини паперового аркуша скибочки сирої телячої або яловичої вирізки, які викладають на тарілку та обпікають під грилем або в печі. У результаті м’ясо потрібно обсмажити рівно настільки, щоб воно вкрилося скоринкою, а всередині залишилося рожевим і напівсирим. По суті тальята — це ніжна, дівоча альтернатива брутальному стейку: м’ясо береться виключно пісне і смажиться без жодного жиру. Зверху на тальятту сиплять тонкі скибочки пармезану, каперси або бризкають моденський оцет. Одним словом, розкіш. Але перед тим, як замовляти цю розкіш для своєї візаві — все-таки поцікавтеся, як вона в принципі ставиться до м’яса з кров’ю.

Анчан

Де шукати: у розділі напоїв

Середовище проживання: вузькоспеціалізовані тайські та паназіатські ресторани, а також естетські ЗСЖ-заклади для модних панянок

Латте з анчаном — біле на блакитному

З ботанічної точки зору «блакитний чай» або анчан — це пелюстки тропічної рослини під назвою кліторія трійчаста . Власне, тільки за одну назву її можна було б зарахувати до афродизіаків, але, виявляється, до складу суцвіття до того ж входять ті самі речовини, що містяться у віагрі. Але ресторатори люблять анчан не за це — а за дивовижний ліловий колір, який він надає напоям. До того ж, відтінок може змінюватися від ніжно-небесного в лимонадах і льодяниково-бузкового в коктейлях до інтенсивного чорнила, якщо заварити пелюстки без жодних добавок. Смак у анчана легкий, трішки квітковий, приємний. Зараз анчан додають у все, що завгодно — від лате до киселю. Якщо влаштувати на побаченні кольоропредставлення, замовивши для дівчини чашечку фіалкової води, вау-ефект гарантовано.

Афогато

Де шукати: у розділі напоїв або десертів

Де зустрічається: повсюдно, якщо в закладі в принципі варять хорошу каву

Афогато — кава з морозивом

Італійський чи то напій, чи то десерт. У перекладі означає «потопельник» , але про це вашій супутниці знати необов’язково. Нехай насолоджується виставою, оскільки афогато завжди готують на очах у публіки найефектнішим чином: спочатку на столі з’являється чашка або келих з кулькою ванільного пломбіру, потім офіціант виливає на морозиво вогненний еспресо і покриває «потопельника» шапкою збитих вершків або карамельного сиропу. Морозиво плавиться, кава розтікається, десерт спокушає миттєвим контрастом холодного і гарячого. Іноді в афогато додають лікер або десертне вино, рідше — горішки та гарячий шоколад. Найважливіше правило — їдять цей гібрид ложкою. Якщо спробуєте відпити з чашки через край, є ризик осоромитися, половину десерту впустивши собі на коліна.

Читати також  Азіатська кухня

You may also like

Фільми, від яких не можна відірватися: кіноподорож

Позначки:, , , , , , , , , , ,
close