9 способів уникнути утворення каменів у нирках у новорічні свята і не тільки

Їжа

robertss 11.09.2023 Article

Гостра колька або тягнучий біль, відчуття печіння і навіть підвищення температури — маленькі, на перший погляд, камінчики здатні створити дуже великі проблеми зі здоров’ям. Як зробити так, щоб камені в нирках не утворювалися і не псували життя?

Камені, що утворюються в нирках, — це тверді мінеральні відкладення, які утворюються з речовин, розчинених у сечі. Коли сеча занадто концентрована або в нирках протікає якесь бактеріальне запалення, то починають утворюватися кристали, з яких і утворюються тверді камені. Якщо камінчики маленькі, вони можуть безболісно залишати нирки, але якщо вони великого розміру, то можуть застрягнути в сечоводі й спричинити сильний біль і температуру. Запобігти утворенню каменів у нирках найчастіше допомагає поєднання дієти та здорового способу життя. Ось кілька правил харчування, яких важливо дотримуватися.

1. уникайте зневоднення

Найкращий спосіб запобігти утворенню каменів у нирках — пити більше води. Якщо ви вживаєте мало рідини, то ваша сеча буде більш концентрованою і в ній складно буде розчинятися солям, з яких якраз і утворюються камені. Рекомендується випивати близько восьми-десяти склянок рідини на день — щоб отримувати щодня два літри сечі. Якщо ж ви багато займаєтеся спортом і потієте, то вам потрібно пити ще більше.

Зверніть увагу на колір сечі — вона має бути прозорою або блідо-жовтою. Якщо ж вона темного кольору, потрібно пити більше.

2. використовуйте менше солі

Занадто велика кількість солі в сечі перешкоджає реабсорбції кальцію із сечі в кров, що спричиняє високий рівень кальцію в сечі та може призвести до утворення каменів. Відповідно, що менше солі ви їсте, то нижчий рівень кальцію в сечі та ризик розвитку сечокам’яної хвороби. Небезпечна не тільки сіль, яку ви використовуєте як приправу, а й «прихована» сіль в овочевих, рибних і м’ясних консервах, різних копченостях, соліннях і маринадах, а також у продуктах, що містять глутамат натрію, нітрат натрію та бікарбонат натрію (харчову соду). Звісно, важко їсти не дуже солону їжу, тому можна використовувати як приправу більше спецій і пряних трав.

Читати також  Алергія на холод на руках і обличчі взимку, що з нею робити і як лікувати

3. їжте більше продуктів, багатих на кальцій

Найпоширенішим типом ниркових каменів є кальцієві, утворені з оксалатів кальцію (солі та ефіри щавлевої кислоти) і фосфатів кальцію. Але люди думають, що кальцієві камені утворюються безпосередньо з кальцію — це не так! Навпаки, дієти з низьким вмістом кальцію можуть збільшити ризик утворення каменів у нирках і остеопорозу. А ось БАДи з кальцієм, дійсно, можуть призвести до каменів, тому вживати їх потрібно з обережністю. Краще збільште споживання сиру, сиру, йогуртів та інших продуктів, багатих натуральним кальцієм.

4. Зведіть до мінімуму продукти, багаті на оксалати

Згадані вище оксалати здатні зв’язуватися з кальцієм у сечі, тим самим сприяючи появі каменів. Ці речовини містяться в деяких продуктах у великих кількостях, тому їхнє споживання варто обмежити: це шоколад, кава, чай, бобові, картопля, арахіс, буряк, продукти із сої, пшениця.

5. Пийте апельсиновий сік

Лимонна кислота, що міститься у свіжовичавленому апельсиновому соку, фреші з цитрусових і натуральному лимонаді, може запобігти утворенню каменів у нирках.

Але і тут є обмеження: занадто високі дози вітаміну С, наприклад, отримані за допомогою біологічно активних добавок до їжі, можуть підвищувати ризик утворення каменів, особливо у чоловіків.

6. Їжте менше червоного м’яса

Продукти з високим вмістом тваринного білка — м’ясо, птиця, риба, яйця — можуть підвищити рівень кислотності сечі, знизивши її pH, і призвести до утворення каменів у нирках з оксалату кальцію. Особливо шкідливим у цьому разі вважається червоне м’ясо — у ньому багато пуринів, які сприяють виробленню сечової кислоти в організмі. Обмежте вживання яловичини та свинини, якщо побоюєтеся каменів.

7. Обмежте споживання цукру та газованої води.

Читати також  Бананове молоко: що це таке і в чому його користь

На жаль, улюблена багатьма кола багата на фосфати, які також можуть призвести до сечокам’яної хвороби, роблячи сечу більш кислою. Така ж історія і з цукром, який входить до складу продуктів і напоїв з великими термінами придатності. Слідкуйте за кількістю цукру, який ви вживаєте разом із тістечками, кондитерськими виробами, солодкими фруктами, безалкогольними напоями та соками. Цукрозамінники та фруктоза теж не підходять — краще використовувати мед і стевію.

8. Вживайте більше овочів і зелені

Багаті на клітковину некрохмалисті овочі й трави, як-от селера, петрушка, базилік, броколі, морква, кукурудза, кейл, червоний і жовтий перець тощо, лише сприяють гарному обміну речовин, засвоєнню необхідних вітамінів і мінералів, виведенню токсинів і продуктів метаболізму.

9. Обмежте алкоголь

Підступні алкогольні напої спочатку обіцяють веселощі та розслаблення, але все обертається черговими проблемами зі здоров‘ям, зокрема і з нирками. З одного боку, келих алкогольного напою «обманює» організм і спричиняє сечогінний ефект, а з іншого, змушує клітини утримувати більше рідини. У підсумку — менше води стає в крові, нирки фільтрують густу рідину, заодно піддаючись впливу токсинів. Усе це може призвести і до хімічного, і до механічного пошкодження нирок, особливо, якщо в них уже є кристали солі.

Позначки:, , , , , , , , ,
close