9 міфів про какао. Порошок, тертий, з молоком, дитячий і ординарний

Їжа

robertss 08.09.2023 Article

У Росії головний стереотип, що какао — це порошок у впізнаваній упаковці, відомій з часів СРСР. Але ж є ще й какао-боби, у смаку яких можна відчути квіткові, фруктові, ягідні, деревні та горіхові відтінки. Розберемо найпопулярніші міфи про какао з експертом — Олексієм Германом, співзасновником сервісу з обсмажування кави Torrefacto .

Міф 1. «Найправильніше» какао виходить із радянського какао-порошку

Вигадка. Що таке какао-порошок взагалі? Це побічний продукт виробництва какао-масла. З какао-бобів отримують какао терте і какао-масло. Після обробки (екстракції) какао-масла — цінного продукту, що використовується в кулінарії та виробництві шоколаду — залишається чиста целюлоза какао-бобів з невеликою залишковою жирністю близько 10%. Це і є какао-порошок.

Найкраще какао виходить із какао тертого або гіркого шоколаду, а не з порошку. Такий напій має більшу щільність і більш виразний смак, оскільки саме какао-масло є носієм смакових відтінків. Щоб приготувати напій із тертого какао або темного шоколаду, потрібно розтопити шоколад у молоці. Для збалансованого смаку в напій із тертого какао можна додати цукор під час приготування.

Міф 2. Без молока і цукру напій какао не приготуєш

Вигадка. Це уявлення ґрунтується на помилці, яким має бути какао — просте заварювання порошку молоком і додавання цукру за смаком. Але ж молоко ми додаємо до порошку, практично, за потребою, зокрема для густини і насиченості. На воді смак напою, приготованого з какао-порошку буде зовсім порожнім. Якщо робити напій із тертого какао, необов’язково додавати молоко, оскільки в самому какао достатньо жирності.

А ось без цукру такий напій дійсно буде «на любителя». Багатьом він може здатися занадто гірким. Саме по собі какао — гіркий продукт. Какао-боби набувають гіркоти в результаті ферментації, як і шоколадні відтінки смаку, за які ми і любимо какао. Цукор пом’якшує гіркоту і тішить наші рецептори, тому немає приводів відмовлятися від нього в напої.

Міф 3. Какао — напій для дітей

50/50. Цей стереотип породжений рекламою, що презентує суміш какао-порошку і цукру як щось винятково смачне і корисне для дітей. Але я б сказав, що какао — швидше напій для гурманів, яким цікавий смак вина, сиру, кави, чаю… Це дослідження, розвиток органолептичного апарату. При цьому, звичайно ж, какао чудово підходить дітям, оскільки в ньому немає кофеїну. Хоча є теобромін, схожа хімічна сполука — джерело бадьорості, що стимулює нервову систему. Тільки діє вона менш інтенсивно.

Читати також  10 неймовірних фактів про каву, які вам слід знати

Міф 4. Какао п’ють тільки вранці

Вигадка. Цей міф, імовірно, пов’язаний зі стереотипами про каву в Італії. Вважається, що італійці п’ють кавово-молочні напої — капучино або лате — тільки до обіду. Дійсно, якщо лактоза погано засвоюється, какао на молоці краще пити в першій половині дня. Однак навіть у цьому разі можна замінити молоко на рослинне або зробити какао-шот на воді, тоді його можна буде спокійно пити в будь-який час дня. До того ж какао бадьорить менше, ніж кава, тому чашкою цього напою можна порадувати себе навіть після вечері.

Теж саме стосується переконання, що какао — виключно зимовий напій. Справді, популярність какао зростає з настанням холодів. Причина цього проста: це теплий, обволікаючий і дуже поживний напій, який допомагає зігрітися і насититися після зимової прогулянки. Однак какао — самодостатній напій, він пасує до будь-якої погоди та будь-якого настрою.

Міф 5. У какао потрібно обов’язково додавати маршмелоу

Вигадка. Маршмелоу (як приготувати див. відеорецепт тут) — винятково мода останніх десятиліть і ваш вибір. Це лише прикраса плюс замануха для дітей та підлітків. Можна в какао додавати корицю, цукрову пудру, горішки — все це різні варіанти подачі напою.

Какао з мармелоу

Міф 6. Какао шкідливе для шкіри, оскільки в ньому багато солодкого

Вигадка. Какао має багато спільного з шоколадом і багато хто тому вважає, що напій шкодить шкірі. Сам по собі шоколад не містить нічого шкідливого — це колекція антиоксидантів та інших корисних речовин, що стимулюють, наприклад, серцево-судинну систему. Нашкодити шкірі може надмірне додавання цукру та молока, тому ми рекомендуємо використовувати для приготування напою какао терте або гіркий шоколад.

Міф 7. Какао — відмінно береться з депресією

50/50. Вважається, що шоколад піднімає настрій і навіть допомагає в разі депресії. Цей міф існує тому, що шоколад багатий на триптофан. Ця речовина бере участь у синтезі серотоніну, гормону, що поліпшує настрій. Однак триптофан із шоколаду не впливає на рівень серотоніну. Проте шоколад все-таки впливає на настрій, оскільки не варто забувати, що не дарма є поняття «життя в шоколаді». Завдяки високому вмісту жирів і вуглеводів шоколад сприймається організмом як апетитна їжа і стимулює викид дофаміну в прилеглому ядрі головного мозку, яке ще називають «центром задоволення». Тому чашка какао або кілька шматочків шоколаду дійсно піднімуть настрій.

Читати також  "Притча про блудного сина" скорочено

Міф 8. У какао шоколадний смак

50/50. Так і є, адже шоколад робиться з какао-бобів. Однак усе какао у світі ділиться на дві категорії: ординарні («звичайні» какао-боби) і fino de aroma — боби з яскравим, складним смаком і ароматом. Їх усього 5-8% від світових запасів какао-бобів! На смак какао впливає генетичний різновид, умови зростання, якість збирання, ферментації та сушіння. Як і у випадку з кавою, є більш кислотні сорти і м’якші. У смаку какао, залежно від сорту, можна знайти червоні ягоди і тропічні фрукти, горіхи, вершкове масло, сухофрукти, тютюн і спеції. Варто спробувати напій із шоколаду fino de aroma, щоб відчути цю різницю. Таке какао терте в дисках можна купити в спеціалізованих інтернет-магазинах. Вартість 1 кг — приблизно 1000 руб. і вище.

Какао fino de aroma — цілий світ смаків і ароматів: фрукти, горіхи, ягоди, вершково-карамельні відтінки. Із тертого какао і темного шоколаду можна готувати какао, гарячий шоколад, різноманітні десерти і випічку, як і зі звичайним шоколадом, але набагато смачніше і корисніше (менший вміст цукру).

Міф 9. Какао-боби ростуть тільки в Мексиці

Вигадка. Батьківщина какао — басейн Амазонки. Еквадор, Перу, Колумбія — там з’явилися перші дерева какао, потім вони поширилися по всій Південній Америці. Майя та ацтеки перенесли какао на північ, у Мексику та інші країни Центральної Америки. Пізніше боби потрапили до Африки, і зараз африканські країни, такі як Гана, Кот Д’івуар і Камерун, є світовими лідерами з виробництва какао. Зараз кава росте ще й в Азії — в Індонезії та В’єтнамі. Какао росте практично в усіх субекваторіальних країнах, що лежать між 20° північної та 20° південної широти.

БОНУС: Відеорецепт приготування апельсинового какао від gastronom.ru

Поради з приготування какао напою вдома зі звичного какао-порошку і тертого какао від Олексія Германа:

1) Співвідношення порошку і води. Какао-порошок потрібно готувати на молоці. Ідеальне співвідношення: 2 ч. л. порошку, 2 ч. л. цукру, 200-250 мл молока.

Якщо готувати напій із тертого какао, співвідношення: 20 г тертого какао на 200-250 мл води.

2) Температура і жорсткість води. Температура води в ідеалі має бути вищою за 90 °С. Жорсткість також має значення. Якщо вона підвищена, стають менш відчутними смакові нюанси. Втім, абсолютно «плоска» вода з жорсткістю менше 40-50 ppm теж здатна спотворити властивості напою. Золотий стандарт — це 100-150 ppm, як і для кави. Насправді складнощів тут ніяких немає, саме така вода виходить при використанні звичайного фільтра. Бутильована вода підходить трохи менше, оскільки зазвичай має вищу мінералізацію.

Читати також  5 секретів приготування смачної курячої грудки, про які не розповіла мама

3) Об’єм чашок і температура напою для подачі. Какао можна подавати в чашках будь-якого об’єму. Найпоширеніший — 300 мл. Ідеальна температура вживання напою становить близько 60 °С.

Якщо саме гарячий шоколад, краще обрати маленьку чашечку на 30-50 г, як для еспресо. Такий напій густий і жирний, його багато не випити, адже він складається з розплавленого шоколаду, води там немає.

Позначки:, , , , , , , ,
close