8 смачних страв із кето-дієти для схуднення

Їжа

robertss 08.09.2023 Article

Кето-дієта — один із популярних стилів харчування серед адептів ЗСЖ. Вони запевняють, що низьковуглеводне харчування допомагає скинути зайві кілограми, набути «сухості» тіла, а також гарного самопочуття та високої продуктивності.

Дійсно, така дієта визнана однією з найефективніших для схуднення. Воно відбувається за рахунок зниження рівня цукру в крові та підвищення чутливості до інсуліну. Цей тип харчування викликає стан кетозу — режиму обміну речовин, за якого організм отримує паливо з тваринної їжі. Головним джерелом енергії в такому разі стають кетонові тіла: ацетон, ацетоацетат і бета-оксимасляна кислота. Вони починають живити мозок, м’язи та внутрішні органи замість глюкози.

Стандартна кето-дієта має такий вигляд: 75% жирів, 20% білків і 5% вуглеводів від загальної калорійності раціону. Можна брати і високобілковий варіант: тоді це 60% жирів, 35% білків і 5% вуглеводів.

На кето-дієті не можна їсти крупи, крохмалисті продукти на кшталт картоплі й рису, будь-які фрукти, окрім грейпфрута, абрикоса й авокадо, випічку й солодощі, бобові, соуси з цукром, газовану воду, алкоголь. Основою раціону стають м’ясо і риба, морепродукти, яйця, сири, ягоди, горіхи і насіння, олії, низьковуглеводні овочі.

Деякі лікарі хоч і погоджуються, що така дієта допомагає схуднути, але вважають, що вона збільшує ризик серцево-судинних захворювань і навіть онкології. Перехід у стан кетозу також має свої побічні ефекти, які з часом минають, але завдають дискомфорту. В основному вони стосуються занепаду сил, постійного відчуття голоду, зниження працездатності. Водночас така дієта однозначно корисна для людей із цукровим діабетом II типу, для яких вона і розроблялася.

Що корисного можна взяти з кето-дієти?

Ідея обмежити цукор, газовану воду, випічку, рис і картоплю дійсно слушна, якщо ви хочете схуднути.

Однак краще не захоплюватися жирним м’ясом і сиром — їхня велика кількість у раціоні може підвищити холестерин і сприяти розвитку серцево-судинних захворювань. Щоб взяти всю користь від кето-раціону, зробіть низьковуглеводним один прийом їжі на день — наприклад, вечерю — або два, якщо ви хочете кращого ефекту. Не рекомендується зовсім виключати крупи, хліб із цільного зерна і фрукти. Можна просто знизити їхню кількість.

Наведемо приклади смачних страв, які можна взяти з кето-раціону для кращого результату схуднення.

Салат зі спаржею, яйцем і беконом

Читати також  Асорті закусочних шашличків

Салат зі спаржею, яйцем і беконом

Швидкий і смачний салат для ситуацій, коли хочеться похрумтіти чимось шкідливим, але при цьому насититися, як від корисної страви. Зваріть круто зварені яйця (можна перепелині) і обсмажте бекон на сковороді без олії.

Спаржу збризніть олією і відправте в духовку на 180° на 15-20 хвилин. Наріжте її шматочками. Тим часом змішайте заправку: 2 ст.л. рослинної олії, 2 ст.л. винного оцту, 1 ст.л. гірчиці, часник, перець і сіль.

Зберіть салат: на подушку зі спаржі викладіть бекон і яйця, розрізані на половинки. Додайте заправку.

Солодкі перці з яловичиною

Солодкі перці з яловичиною

Чудова заміна чіпсам!

Візьміть яловичий фарш, 3 середні різнокольорові солодкі перці, рослинну олію, паприку, зіру, тертий сир, авокадо і сметану.

Розріжте перці навпіл, видаливши нутрощі. Збризніть олією і відправте в розігріту до 200° духовку на 5-7 хвилин. Тим часом нагрійте на сковороді олію, додайте всі спеції. Покладіть фарш і смажте до готовності близько 5 хвилин. Витягніть перці з духовки, викладіть у них фарш і посипте сиром. Запікайте ще близько 5-7 хвилин. Викладіть на кожен перець сметану і розім’ятий авокадо.

Оладки з ягодами та рікоттою

Оладки з ягодами та рікоттою

На кето-дієті можна оладки та млинці, тільки робити їх потрібно на мигдальному, кокосовому або лляному борошні. Секрет успіху в тому, щоб змішати всі інгредієнти в блендері — так текстура тіста буде гладкою та однорідною.

Візьміть 2 яйця, 400 гр рикоти, 200 гр будь-яких ягід (можна заморожених), ванільний екстракт, кокосову стружку, близько 200 мл ванільного молока (соєвого), по 150 гр мигдалевого борошна та лляного, розпушувач, стевію та сіль.

Змішайте яйця, рікотту, ванільний екстракт і молоко. Потім окремо змішайте сухі інгредієнти: мигдалеве борошно, борошно з лляного насіння, стружку, сіль, розпушувач і стевію. Поступово додаючи сухі інгредієнти у вологі, змішайте все в блендері. Розігрійте олію в пательні та випікайте оладки, додавши в кожну ягоди. Подавайте з нежирною сметаною.

Салат із креветками та селерою

Салат із креветками та селерою

Швидкий салат для перекусу або навіть обіду. Креветки містять багато білка і відмінно насичують енергією.

Візьміть розморожені рожеві (готові) креветки. Можна їх підсмажити або хвилину проварити — як ви більше любите. Але можна їсти і просто так — смак буде ніжнішим. Нарвіть листя салату, в окремій мисці змішайте майонез (краще зробити самому або купити низькокалорійний), вершки, кріп, петрушку, перець і лимонний сік.

Читати також  Біле ікло (Скорочено) - Джек Лондон

Змішайте креветки та нарізану селеру з соусом. Викладіть на салатне листя, посипте зеленою цибулею і подавайте.

Хлібні палички з моцарелою

Чудовий варіант заміни хліба, якщо ви хочете його обмежити. Кето-випічка не дешева через дорожнечу борошна, але тим легше лише зрідка балувати себе такими закусками.

Візьміть 200 г моцарели, 60 г вершкового масла, 75 г мигдалевого борошна, 1 ч. л. розпушувача, яйце й окремо один жовток. Розтопіть у мікрохвильовці моцарелу та вершкове масло. Змішайте всі сухі інгредієнти та замішайте тісто. Потім вмісіть у нього яйце, розкачайте. Розріжте на частини, загорніть їх у трубочку і змастіть яйцем. Можна додавати до паличок найрізноманітніші інгредієнти і навіть робити їх солодкими — тісто нейтральне за смаком і дає змогу обходитися з ним як хочеться.

«Піца» з кабачків

«Піца» з кабачків

Ласощі для ситуації, коли хочеться піци, але не можна тісто. Тонко наріжте кружечками кабачки. Викладіть на деко, застелене пергаментним папером. Запікайте кабачки по 1-2 хвилини з кожного боку.

Викладіть на скибочки томатний соус без цукру. Покладіть ковбасу пепероні. Посоліть, посипте перцем і травами, а зверху — будь-яким сиром. Запікайте близько 15 хвилин.

Брауні з авокадо

Брауні з авокадо

Такий брауні не відрізнятиметься від вуглеводного, але набагато корисніший.

Візьміть: 100 г гіркого шоколаду, 60 г розтопленого вершкового або кокосового масла, 3 яйця, 200 г авокадо, 25 г будь-яких горіхів, ванілін або ванільний екстракт, 60 мл кокосового молока, 150 г мигдалевого борошна, 30 г кокосового борошна, 45 г какао-порошку, 2 ч. л. розпушувача, підсолоджувач (стевія або еритрит) за смаком, дрібку солі.

Для глазурі знадобиться 100 г гіркого шоколаду і 50 г вершкового масла.

Шоколад потрібно розламати і розтопити на водяній бані або в мікрохвильовці в кілька прийомів по 15 секунд. Потім додати масло і перемішати. Яйця збийте з цукрозамінником міксером. Шматочки авокадо — в блендер, і збивати до гладкості разом із кокосовим молоком. Перемішайте всі три суміші. Додайте ванілін або ванільний екстракт.

Потім сухі інгредієнти: змішайте мигдалеве борошно, кокосове борошно, какао-порошок, розпушувач і сіль. Влийте вологі інгредієнти в сухі та перемішайте. Викладіть у форму для випічки і розрівняйте лопаткою. Випікати 20-25 хвилин за температури 170 градусів. Шоколад і вершкове масло потрібно розтопити і полити сумішшю готовий уже охолоджений брауні.

Читати також  12 найкращих овочів із високим вмістом білка

Високобілковий омлет із грибами та козячим сиром

Високобілковий омлет із грибами та козячим сиром

Страва для спортсменів і тих, хто стежить за достатком білка в раціоні

Візьміть три яйця, з двох витягніть жовток, залиште тільки одне. Нагрійте олію, киньте гриби та смажте близько 5 хвилин.

Збийте білки та жовток із вершками і влийте в сковороду. Коли яйця почнуть схоплюватися, посипте омлет козячим сиром. Згорніть омлет у трубочку і прикрасьте зеленою цибулею та кунжутом.

Позначки:, , , , , ,
close