Виноград

Їжа

robertss 27.09.2023 Article

У світі налічується понад вісім тисяч сортів винограду, і кожен має свої шанувальників. Його їдять у свіжому вигляді, використовують у вареннях і десертах, сушать, перетворюючи на родзинки, і, звісно ж, роблять із нього вино

Виноград: опис продукту

«Дитя сонця і розуму» — виноград — одна з найцінніших для людини ягід. В Америці росте близько двадцяти різних видів винограду (найвідоміші — Vitis rupestris, Vitis riparia і Vitis labrusca), у Європі — один (Vitis vinifera), на Сході — понад десять (найвідоміший і найпоширеніший із них — Амурський виноград, Vitis amurensis). Завдяки штучному відбору за останні кілька тисяч років на землі з’явилося понад 8 тисяч сортів цих чудових ягід (зокрема міжвидових гібридів), що призвело навіть до народження спеціальної науки ампелографії — вона займається вивченням сортів і видів винограду.

До найвідоміших у нас столових і універсальних сортів винограду належать шасла — круглі ягоди жовтувато-зеленого або рожевого кольору; мускат — витягнуті жовтувато-зелені ягоди; хусайне (він же — «дамські пальчики») з довгою, овальною ягодою, з бурштиновим відтінком зеленого; ізабелла — темно-фіолетові круглі ягоди з сильним характерним ароматом; шабаш — пізній і тому дуже солодкий сорт винограду зі світло-зеленими ягодами та жорсткою шкіркою; кишмиш — маленькі, напоєні сонцем безкісткові ароматні ягідки.

Коли великий виноград сушать разом із кісточками, він отримує назву родзинки. Дрібний виноград без кісточок раніше в народі називали кишмишем або коринкою. З білого дрібного кишмишу роблять сабзу, з великого білого винограду томсон — родзинки сорту «султан».

У Росії провідним регіоном із вирощування винограду є Краснодарський край, а у світі — Франція, Італія, Іспанія та Новий Світ (Аргентина, Чилі, Південна Африка, Австралія та Нова Зеландія). Ці ж країни — головні постачальники свіжого винограду.

Читати також  5 причин їсти диню, щоб зберегти здоров'я і гарний настрій

Люди познайомилися з виноградом ще в епоху неоліту. Виноград привабив людину не тільки смаком своїх ягід, а й можливістю робити вино. Дріжджі є, мабуть, найстарішим мікроорганізмом, «прирученим» людством. У шкірці винограду процес бродіння відбувається природним чином, і це призвело до винаходу алкогольних напоїв.

Уперше виноград і вино згадуються в шумерському епосі про героя Гільгамеша. Давньоєгипетські ієрогліфи розповідають, що вино вироблялося на берегах Нілу, але вживалося тільки фараонами і жерцями. Культуру вирощування винограду і виноробства в Європу завезли стародавні греки в мінойську епоху. У давнину в Південній Італії вино стало вироблятися в грецьких колоніях. Пізніше мистецтво виноробства від греків вивчили етруски, які вдосконалили техніку виноробства і стали експортувати вино за межі середземноморського басейну. Отримавши знання про культуру виноробства від етрусків, стародавні римляни продовжили вдосконалення стародавнього мистецтва. Виноград згадується і в Старому Завіті.

Виноград містить кремнієву, саліцилову, виннокам’яну, лимонну, бурштинову, мурашину кислоти, вітаміни групи B, А, С, Р, РР, К.

Види і сорти

У світі налічується понад 8 тисяч сортів винограду. На території країн СНД росте 3 тисячі сортів винограду.

Усі сорти винограду ділять на столові, винні та сушильні, хоча бувають і універсальні, які використовують і для виробництва вина, і для вживання у свіжому вигляді.

Виноград столових сортів їдять у свіжому вигляді. Ці великі ароматні ягоди, не кислі й не нудотні на смак, — не тільки чудова прикраса будь-якого столу, чудовий десерт, що ідеально поєднується і з сирами, і з іншими ягодами та фруктами.

Винні (технічні) сорти винограду мають, на перший погляд, не дуже гарний вигляд, у них невеликі грона і дрібні ягоди. Але вино, приготоване з технічних сортів, за якістю у багато разів перевершує аналогічний продукт зі столового винограду. Найкращі вина роблять із сортів винограду, що належать до європейського виду Vitis vinifera.

Читати також  5 незвичайних видів цибулі, які варто включити в меню

На восковій поверхні шкірки виноградних ягід (її називають пруїн) розвиваються дріжджові грибки, які створюють своєрідний «інеєвий» ефект. Якщо виноградину розчавити, внаслідок взаємодії дріжджових грибків і цукру починається ферментація — спиртове бродіння.

Для виробництва деяких солодких вин (бордоських сотернів і барсаків, ельзаських вин категорії «добір шляхетних виноградин», австрійських трокенбеєрнауслезе, угорського токай асу) використовують виноград, шкірка якого уражена шляхетною пліснявою Botrytis cineria, завдяки якій з ягід видаляється частина вологи. Розвиток цієї цвілі стимулює теплий і вологий клімат. Виробництво таких вин пов’язане з великими труднощами: ніколи не можна бути впевненим напевно, що Botrytis cineria з’являтиметься щорічно в тому ж самому винограднику в один і той же час.

Сушильних сортів винограду набагато менше, ніж столових і технічних. У винограду цих сортів ягоди з тонкою шкіркою, високим вмістом цукру і помірною кислотністю. З них роблять родзинки, які бувають як із кісточками, так і без них.

Як готувати

Крім використання у виноробстві, виноград їдять у свіжому вигляді, а також роблять з нього різні варення, соки, оцет, ліки, екстракт і олію з насіння винограду.

Більшу частину червоного виноградного соку в пакетах роблять з американського сорту конкорд (у нас він відомий як ізабелла), а білого — із сортів типу шасла.

Є цікавий старовинний спосіб подавати родзинки як десерт. Перед вживанням вони замочуються на 20 хв. у ромі або коньяку і подаються. Листя винограду теж їдять. З нього робиться така смачна страва, як долма.

Сезон

Сезон винограду, зібраного на півдні Росії і в Криму — серпень, вересень і жовтень. Весь рік у продажу — імпортний виноград.

Як вибирати і зберігати

Ягоди в гронах хорошого винограду мають бути цілими і пружними. Якщо ягоди відвалюються і мають «мляву» шкірку — найімовірніше, виноград або перестиг, або його перетримали в холоді. У теплі переохолоджені виноградини миттєво втрачають форму і в’януть, єдиний вихід — з’їсти такий виноград одразу ж.

Читати також  Баранячий бік по-російськи з гречаною кашею

У нещодавно зірваного винограду гроно, особливо «гребінь» грона, не встигає висохнути до кінця і має зелений відтінок, такий виноград зберігатиметься досить довго.

Свіжий виноград на гроні можна зберігати досить довго. Треба тільки підвісити гроно в прохолодному приміщенні на протязі. Так у старі часи зберігали виноград, коли про холодильники ще ніхто й знати не знав.

Позначки:,
close