Site icon Оголошення Житомир

9 чудових ароматних пирогів із мандаринами, обирайте найкращий

Їжа

robertss 08.09.2023 Article

Це ілюзія, що мандарини гарні тільки свіжими. Ви здивуєтеся, але й пироги з мандаринами теж печуть! І виходять вони з таким же чудовим життєрадісним ароматом, як і самі фрукти. Ми вибрали 9 найулюбленіших рецептів.

Спробуйте спекти пиріг із мандаринами, і ваш дім наповниться теплом і затишком, навіть якщо за віконцем буде непогожа погода.

З якого пирога почнемо? Для початку заглянемо в холодильник. Що там у вас є на полиці? Молочні продукти — кефір, молоко, сметана? Прекрасні інгредієнти для того, щоб приготувати тісто для пирога з мандаринами.

Пиріг із мандаринами на кефірі

Абсолютно простий набір продуктів плюс самі цитрусові, і до чаю буде смачний пиріг із мандаринами. Готується легко!

Такий пиріг добре випікати у формі з діркою — як для кексу або в прямокутній. Тісто виходить досить щільне, важке, тому у звичайних круглих пропікається гірше, а в середині випинається високою некрасивою гіркою.

Пиріг із мандаринами на кефірі

Для приготування пирога з мандаринами на кефірі потрібно:

  • 250 мл кефіру
  • 3 яйця
  • 180 г цукру
  • 350 г борошна пшеничного вищого ґатунку
  • 1 ч.л. (5 г) розпушувача
  • 160 г рослинної олії без запаху
  • 3 середніх мандарини
  1. Духовку увімкніть на розігрів до 180 градусів. Мандарини очистіть від шкірки та розділіть на часточки — вони красиво лежатимуть на мандариновому пирозі. Форму змастіть вершковим маслом або олією і припудріть борошном.
  2. Яйця збийте з цукром і, продовжуючи збивати, по черзі додайте кефір і олію. Кефір для пирога з мандаринами краще використовувати кімнатної температури.
  3. Додайте мандаринові часточки та борошно разом із розпушувачем. Тісто для пирога на кефірі потрібно акуратно, але ретельно перемішати ложкою або лопаткою.
  4. Тісто викладіть у форму. Розрівняйте лопаткою, злегка постукайте об поверхню столу. Мають бути видалені бульбашки повітря, інакше в готовому пирозі з мандаринами можуть утворитися порожнечі.
  5. Поставте форму з тістом у розігріту до 180 градусів духовку і випікайте пиріг із мандаринами на кефірі 50-55 хвилин. Готовність перевірте дерев’яною паличкою.

До речі: кефір можна замінити сметаною 10% жирності, а для аромату в кекс потерти на дрібній тертці цедру мандарина.

Мандариновий (наливний) пиріг

Немає кефіру, немає сметани, але зате знайшлося трохи молока? Немає проблем!

Цей пиріг ще називають «Наливним». Тісто виходить досить рідке і ним просто заливають часточки мандарина.

Приготування мандаринового наливного пирога займе небагато часу, він нескладний у приготуванні, зате результат порадує.

Мандариновий (наливний) пиріг

Для приготування наливного пирога з мандаринами потрібно:

  • 250 г борошна пшеничного вищого ґатунку
  • 2 яйця
  • 80 г масла вершкового розтопленого
  • 250 мл молока
  • 130 г цукру
  • 4 середніх мандарини
  • цедра з двох мандаринів
  • 1 ч.л. (5 г) розпушувача
  • масло вершкове для змащування форми
  1. Духовку увімкніть на розігрів до 180 градусів. З двох мандаринів натріть цедру. Усі мандарини очистіть від шкірки та розріжте навпіл (поперек). Якщо є кісточки — видаліть.
  2. Яйця і 100 г цукру добре збийте «до білого» — мандариновий наливний пиріг буде пишним і м’яким. Молоко змішайте з маслом і додайте в яєчну суміш. Перемішайте.
  3. Щоб розпушувач разом із борошном рівномірно змішався з яєчною сумішшю — борошно просійте разом із розпушувачем. Цедру і борошно з розпушувачем додайте в яєчну суміш, акуратно перемішайте лопаткою.
  4. Форму необхідно вистелити папером для випічки і на папір насипати цукор (30 г, що залишилися). Покладіть половинки мандаринів зрізом донизу. Залийте тістом.
  5. Випікайте в розігрітій духовці 45-50 хвилин.
  6. Дайте готовому наливному мандариновому пирогу охолонути 5 хвилин у формі, а потім переверніть на блюдо. Папір для випічки акуратно зніміть.

До речі: звичайне молоко можна замінити кокосовим — для тих, хто дотримується безлактозної дієти.

Мандариновий пиріг на сковороді

Нині модно готувати пироги на пательні і, справді, деякі бувають цілком вдалі. Пропонуємо спекти на пательні й мандариновий пиріг, приготувавши тісто на кефірі середньої консистенції, а мандарини укласти зрізом донизу на товстостінну сковорідку, присипану цукром. Але якщо є духовка, краще йти традиційним шляхом. Є стільки нескладних і смачних рецептів! Навіть за знайомою всім технологією.

Шарлотка зі шматочками мандаринів

У вас є улюблений рецепт яблучної шарлотки? Зазвичай це: 3 яйця, 1 склянка борошна, 1 склянка цукру. Але така випічка виходить дуже солодкою. У мене трохи інше співвідношення основних інгредієнтів, випічка менш солодка, але не менш смачна. Замість яблук можна покласти мандарини і спекти шарлотку.

Шарлотка зі шматочками мандаринів

Для приготування шарлотки зі шматочками мандаринів потрібно:

  • 4 яйця
  • 150 г цукру
  • 130 г борошна пшеничного вищого ґатунку
  • 3 середніх мандарини
  • вершкове масло для змащування форми
  1. Духовку увімкніть на розігрів до 180 градусів. Мандарини очистіть від шкірки та наріжте на невеликі шматочки. Якщо є кісточки — видаліть. Форму змастіть олією.
  2. Нарізані мандарини покладіть на дно змащеної форми. Намагайтеся укласти шматочки акуратно — простий мандариновий пиріг буде красивим.
  3. Яйця збийте з цукром до білого кольору — густої, тягучої піни. Це необхідно для того, щоб основа пирога — бісквіт — був пишним і стійким при розрізанні.
  4. Борошно просійте у збиті яйця й акуратно перемішайте лопаткою, щоб яйця, які збивалися з цукром, не зруйнувалися і структура бісквіта простого мандаринового пирога була ніжною.
  5. Тісто перекладіть у форму на нарізані мандарини. Верх розрівняти лопаткою, злегка постукати формою з тістом по поверхні столу для видалення бульбашок повітря.
  6. Випікайте мандариновий пиріг у розігрітій духовці 50-55 хвилин. Готову випічку остудіть і переверніть на блюдо. За бажанням остиглий пиріг можна посипати цукровою пудрою.

До речі: якщо у вас залишилося не так багато мандаринів, то частину їх можна замінити на яблука або банани. Можна приготувати шарлотку з мандаринами та яблуками. Приблизно у співвідношенні 50/50.

Порада: яблука для шарлотки рекомендую брати солодкі — вони добре тримають форму. А кислі розпадаються в пюре й утворюють порожнечі.

Пиріг із мандариновими часточками

Взагалі пироги з фруктами — в даному випадку з мандаринами — набагато корисніші за торти з кремом. Тому, якщо вже хочеться чогось до чаю, краще спекти саме їх. Все ж, незважаючи на теплову обробку, в них залишаються вітаміни і головне — клітковина.

Ніжний, трохи вологий бісквіт — це мрія кожної господині. А якщо ще й з ароматними мандариновими часточками — це справжнє свято.

Пиріг із мандариновими часточками

Для приготування пирога з мандариновими часточками потрібно:

  • 2 яйця
  • 100 г цукру
  • 100 г борошна пшеничного вищого ґатунку
  • 25 г масла вершкового розтопленого
  • 1/2 ч.л. (2 г) розпушувача
  • 2 середніх мандарини
  1. Духовку увімкніть на розігрів до 180 градусів. Форму для пирога з мандариновими часточками змастіть вершковим маслом. Мандарини очистіть від шкірки та розділіть на часточки. Якщо є насіння — видаліть.
  2. Яйця збийте з цукром до білого кольору. У результаті має вийти густа, тягуча піна. Основа мандаринового пирога з часточками буде пишна і м’яка, стійка під час розрізання.
  3. Борошно змішайте з розпушувачем і просійте над збитими яйцями. Акуратно перемішайте лопаткою, намагаючись не зламати збиті з цукром яйця.
  4. Влийте в тісто по стінці ємності розтоплене вершкове масло й акуратно перемішайте. Що робить вершкове масло в бісквіті. Розтоплене вершкове масло не дозволяє бісквіту швидко сохнути.
  5. Тісто викладіть у змащену форму, розрівняйте. Зверху покладіть часточки мандаринів. Хочете, щоб пиріг із мандариновими часточками був красивим — укладаєте часточки по колу, щільно одна до одної.
  6. Випікайте пиріг із мандариновими часточками в розігрітій духовці 25-30 хвилин. Готовність перевірте сухою дерев’яною паличкою. Після готовності трохи остудіть у формі, а потім дістаньте.

До речі: секрет вологого бісквіта — у невеликій кількості розтопленого вершкового масла. Хоча це може бути й рослинна.

«Насипний» мандариновий пиріг із ніжною скоринкою

Але ж не тільки пухнасті пироги можна спекти з мандаринами. Хтось віддає перевагу на хрусткій скоринці, або з ніжним кремом. Якщо змішати вершкове масло з борошном до стану крихти, то під час випікання вийде пиріг з ніжною основою і хрусткою верхньою скоринкою.

Є пироги «наливні», а є «насипні» — на дно і верхній шар пирога готується тісто — крихта з борошна і вершкового масла. Кількість цукру можна регулювати за смаком і бажанням.

«Насипний» мандариновий пиріг із ніжною скоринкою

Для приготування мандаринового пирога з ніжною скоринкою потрібно:

  • 280 г борошна пшеничного вищого ґатунку
  • 4 жовтки
  • 5 г розпушувача
  • 250 г масла вершкового кімнатної температури
  • 280 г цукру
  • 600-700 г мандарин
  • 30 г крохмалю

Порада: зверніть увагу на послідовність дій. Важливо завчасно не засипати нарізані мандарини цукром, інакше вони дадуть сік і начинка потече, буде рідкою.

  1. Жовтки збийте з цукром. Від того, як ретельно ви зіб’єте яйця з цукром, залежатиме, наскільки ніжною і розсипчастою буде основа і верхня скоринка насипного пирога з мандаринами.
  2. Додайте вершкове масло, перемішайте і приберіть у холодильник на 40-60 хвилин. Тісто для подальшої роботи має бути холодним, тоді вийде якісна крихта.
  3. Духовку увімкніть на розігрів до 180 градусів. Очистіть мандарини від шкірки, ретельно видаліть білу частину і розділіть на часточки. Наріжте на шматочки та видаліть кісточки.
  4. У ємність, де буде замішуватися тісто, насипте борошно і розпушувач. Перемішайте. Важливо, щоб розпушувач рівномірно змішався з борошном, від цього залежить, наскільки насипний пиріг із мандаринами буде розсипчастим.
  5. Дістаньте з холодильника масляно-яєчну суміш і покладіть на борошно. Ножем порубайте суміш разом із борошном. Не намагайтеся замішувати руками! Буде утворюватися крихта — тісто.
  6. Приблизно 2/3 крихти висипте рівним шаром у форму, застелену папером для випічки. Руками приминати крихту не потрібно, достатньо того, що вона лежатиме рівним шаром. Нижня скоринка насипного пирога з мандаринами буде ніжна і хрустка.
  7. Для начинки шматочки мандаринів змішайте зі 100 г цукру і крохмалем — це потрібно зробити безпосередньо перед тим, як класти начинку на нижній шар тіста. Викладіть на тісто, відступаючи приблизно 1 см від краю. Поверх посипте крихтою, що залишилася.
  8. Випікайте насипний пиріг із мандаринами в розігрітій духовці 40 хвилин до золотистої скоринки. Діставати пиріг із форми потрібно в той момент, коли він повністю охолоне.

Подавайте пиріг остиглим. Цей пиріг не потрібно класти в закриті контейнери, інакше він стане м’яким.

Мандариновий пиріг із сиром і пісочним тістом

Якщо любите готувати чізкейки — спробуйте цей варіант приготування пирога з мандаринами. Тонка нижня скоринка, ніжна вершкова начинка — оригінальний пиріг із мандаринами має вершковий і фруктовий смак одночасно.

Як начинку для такого пирога можна використовувати тільки сир, а можна змішати з маскарпоне, що додасть вершкового смаку.

Мандариновий пиріг із сиром і пісочним тістом

Для приготування мандаринового пирога з кисломолочним сиром і пісочним тістом потрібно:

  • 125 г + трохи для змащування форми вершкового масла холодного
  • 130 г цукру
  • 5 яєць
  • 225 г борошна
  • дрібка солі
  • 6 мандарин
  • 500 г сиру 5% жирності
  • 500 г маскарпоне
  • 1 упаковка (35 г) ванільного пудингу
  • ванільний цукор на основі натуральної ванілі (за бажанням і смаком)
  1. Для тіста: борошно змішайте з 50 г цукру і сіллю. Додайте нарізане на невеликі шматочки вершкове масло і розітріть у крихту. Додайте 1 яйце і замісіть тісто. Тісто має вийти м’яке, приємне на дотик.
  2. Загорніть у плівку і приберіть у холодильник на 30 хвилин. Тісто, яке полежало в холодильнику, буде добре розгортатися і основа пирога буде ніжною, розсипчастою.
  3. Духовку увімкніть на розігрів до 160 градусів. Форму для випічки мандаринового пирога з сирною начинкою брати роз’ємну — готовий пиріг буде зручніше різати та діставати з форми.
  4. Мандарини очистіть від шкірки, видаліть білу частину і прожилки, розділіть на часточки і видаліть насіння. Половину часточок наріжте на шматочки. Половину часточок залиште цілими.
  5. Для сирної начинки: змішайте сир і маскарпоне. По одному додайте яйця — так буде зручніше змішувати з сирною масою. Додайте цукор, ванільний пудинг і ванільний цукор. Перемішайте.
  6. Розкачайте тісто на посипаній борошном поверхні. Покладіть тісто у форму, притисніть бортики. Якщо тісто виходить за край форми, зріжте надлишки, провівши по краю форми вістрям ножа.
  7. Розділіть візуально сирну масу навпіл і половину сирної суміші вилийте у форму і зверху покладіть шматочки мандаринів.
  8. Додайте другу половину сирної суміші і поверх покладіть цілі часточки. Верхні часточки намагайтеся укласти рівно, по колу форми. Мандариновий пиріг із сирною начинкою буде акуратним і красивим.
  9. Випікайте пиріг приблизно 75 хвилин. Середина має бути ще «рухомою». Після того як пиріг охолоне, вся начинка «схопиться» і буде соковитою, ніжною.
  10. Після готовності дістаньте пиріг, дайте постояти 10-15 хвилин у формі, а потім зніміть бортики форми. Дайте повністю охолонути і тоді можете розрізати для подачі.

До речі: можна приготувати навіть без випічки, взявши за основу пісочне печиво. А замість сиру підійде сир рікотта.

Ароматний пиріг із мандариновим соком

Цей чудовий десерт за мотивами пирога знаменитої Марти Стюарт. Голова йде обертом від аромату, поки він готується. Якщо у вас достатньо мандаринів, щоб віджати з них дві склянки соку, спробуйте, не пошкодуєте. В оригіналі — суміш апельсинового та мандаринового соку. Але і з одним мандариновим соком пиріг прекрасний!

Ароматний пиріг із мандариновим соком

Для приготування пирога з мандариновим соком потрібно:

  • 500 мл (або 50/50 мандарин і апельсин) мандаринового соку
  • 340 г пісочного печива
  • 200 г дрібного цукру
  • цедра від двох лимонів
  • 3 ст. л. (50 г) лимонного соку
  • 60 г масла вершкового м’якого
  • 12 г желатину
  • 4 яйця (С0)
  • лимонна кислота на кінчику чайної ложки
  1. Духовку увімкніть на розігрів до 180 градусів. Сік налийте в невелику каструльку і кип’ятіть на середньому вогні до зменшення об’єму вдвічі — 18-20 хвилин. Зніміть із вогню.
  2. Подрібніть печиво, додайте половину лимонної цедри, 50 г цукру і перемішайте. Цедра, додана в основу пирога, додасть ще більше аромату в мандариновий пиріг із соком.
  3. Додайте вершкове масло і перемішайте. Якщо у вас є кухонний комбайн, весь процес можна довірити йому. Головне, щоб масло було досить м’яке, тоді воно швидко змішається з пісочною крихтою.
  4. Пісочно-масляну крихту покладіть щільно в роз’ємну форму діаметром 25 см. Сформуйте бортики. Намагайтеся добре притиснути по колу форми, тоді на зрізі ароматний мандариновий пиріг буде з рівними, чіткими бортиками.
  5. Випікайте в розігрітій духовці 15 хвилин до золотистого кольору основи. Дістаньте форму з основою для пирога й остудіть мандариновий пиріг, не виймаючи з форми.
  6. Перед використанням желатину, його потрібно замочити. Можна це зробити в лимонному соку. Желатин покладіть у невелику ємність, додайте лимонний сік, залиште на 10 хвилин.
  7. Відокремте жовтки від білків і змішайте жовтки зі 100 г цукру, влийте уварений мандариновий сік і додайте цедру, що залишилася. Це начинка і є, яка і зробить мандариновий пиріг ароматним!
  8. Поставте на повільний вогонь і, постійно помішуючи, варіть до загустіння. Але до кипіння не доводьте. Зніміть із вогню.
  9. Додайте лимонний сік із желатином і збивайте вінчиком до повного розчинення желатину. Перелийте в інший посуд і охолодіть 25-30 хвилин. У холодному посуді крем охолоне швидше.
  10. Яєчні білки збийте з дрібкою лимонної кислоти до м’яких піків і поступово додайте цукор, що залишився. Продовжуйте збивати до середніх піків. Головне білки не перебити!
  11. Збиті білки в 3 прийоми вмішайте в остиглу яєчно-желатинову масу. Важливо дотримуватися цієї вказівки, тоді крем для ароматного мандаринового пирога з мандариновим соком буде однорідний.
  12. Отриману масу влийте в спечений остиглий корж і залиште охолоджуватися щонайменше на 2 години, а краще на всю ніч. Наступного дня пиріг потішить вас сонячним настроєм і чудовим ароматом!

Дріжджовий пиріг із мандаринами

Якщо любите дріжджові пироги — можна їх із мандаринами приготувати. Дріжджове тісто — окрема тема для пирогів. Хтось боїться з ним працювати: а раптом не вийде. Але головне — зважитися і спробувати на перевіреному рецепті.

Дріжджова випічка — це сімейний затишок, застілля, чай, добра бесіда. Хіба можна відмовити в цьому собі та своїм близьким? Можливо, це буде для вас новий і смачний експеримент — приготувати дріжджовий пиріг із мандариновою начинкою.

Дріжджовий пиріг із мандаринами

Для приготування дріжджового пирога з мандаринами:

  • 500 г борошна пшеничного вищого ґатунку
  • 280 мл молока
  • 1 пакетик (11 г) дріжджів сухих
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. (17 г) вершкового масла розтопленого
  • 112 г цукру
  • дрібка солі
  • 6-7 середніх мандарин
  • 30 г крохмалю
  • 1 яйце, 1 ст. ложка води або молока для змащування пирога
  1. У ємність, у якій замішуватиметься і підходитиме тісто для дріжджового пирога з мандаринами, просійте борошно і додайте сухі дріжджі, сіль, цукор, перемішайте.
  2. У борошно влийте тепле молоко (37-38 градусів) і розмішайте. Додайте розтоплене вершкове масло і яйце. Вимісіть до гладкості, накрийте харчовою плівкою і залиште на 2 години. Через 45 хвилин зробіть обминку.
  3. Мандарини очистіть від шкірки та білих прожилок. Наріжте на шматочки, видаліть кісточки. Ніж для цього має бути гострим, щоб мандаринові часточки не м’ялися, а акуратно розрізалися.
  4. Тісто, що підійшло, обімніть і викладіть на стіл, присипаний борошном. Обминку краще робити так: покласти тісто на стіл, розрівняти в коло. Захопивши трохи тіста пальцями, відтягнути і притиснути до середини. І так зробити по всьому колу тіста — з країв до середини. Потім перевернути швом донизу і підкатати. До речі: з тіста можна пекти пиріг або невеликі пиріжки.
  5. Для пирога розділіть тісто на дві частини — одну трохи більшу за іншу. Підкачайте в кульки кожну частину і дайте відпочити 16 хвилин. Одна частина піде на низ дріжджового пирога з мандаринами, а друга на верх.
  6. Викладіть одну частину (ту, що побільше) у форму, сформуйте бортики. Мандарини змішайте з цукром і крохмалем, викладіть на тісто. Крохмаль у процесі випічки стане сполучним інгредієнтом і начинка не потече.
  7. Розкачайте другу частину тіста в коло і накрийте мандаринову начинку. Защепіть ретельно краї. Можна залишити трохи тіста і прикрасити — як ви любите.
  8. Пиріг накрийте і залиште на вистоювання на 40-45 хвилин. Вистоювання — обов’язкова частина приготування пирога. Воно має бути повним — спробуйте пальцем зробити невелике заглиблення — за повного вистоювання ямочка від натискання так і залишиться.
  9. Духовку ввімкнути на розігрів до 180 градусів. Змастіть дріжджовий пиріг із мандариновою начинкою, що підійшов, яйцем, змішаним із молоком або водою. Поставте пиріг у розігріту духовку на 35-40 хвилин.

На стіл подавати остиглий пиріг.

Тарт татен з мандаринам

Швидкий, ефектний і модний тарт татен, або як, його іноді називають пиріг-перевертень. Його добре пекти не тільки з яблуками — це класичний варіант, а й з мандаринами. Тісто для такого пирога можна купити готове, листкове. Залишиться тільки розморозити його як написано в інструкції.

Тарт татен із мандаринами

Для приготування тарт татен з мандаринами потрібно:

  • 250 г листкового замороженого листкового тіста
  • 5 середніх мандарин
  • 150 г цукру світло-коричневого
  • 50 мл води теплої
  • 100 г масла вершкового
  • 1 яйце, 1 ст. л. води або молока для змащування
  1. Духовку увімкніть на розігрів до 190 градусів. Розморозьте тісто за інструкцією. Трохи розкачайте і виріжте коло, трохи більше діаметра форми. Порада: ідеальна форма для тарт татена з мандаринами кругла, діаметром 23 см. І форма не повинна бути роз’ємною.
  2. Очистіть від шкірки мандарини, видаліть білі прожилки та кісточки і наріжте кружальцями завтовшки 1 — 1,5 см. Ніж має бути гострий, тоді вам зручніше буде нарізати, а сік із мандаринів не витікатиме.
  3. Приготуйте карамель. У сотейнику або на пательні нагрійте цукор із водою до розчинення цукру. Нагрівайте, поки цукор не стане золотистим. Зніміть із вогню та вмішайте олію. Дайте карамелі осісти, щоб перестала пузиритися. Порада: будьте обережні! Карамель сильно пузириться і може бризнути на руки.
  4. Вилийте карамель у форму, в якій будете випікати пиріг. Форма не повинна бути роз’ємною, інакше карамель потече в духовці і буде горіти. В ідеалі це може бути керамічна або чавунна форма.
  5. Покладіть зверху карамелі кружечки мандаринів. Намагайтеся покласти якомога щільніше, заповнюючи порожнечі шматочками мандаринів. При перевертанні мандарини мають лежати щільним шаром.
  6. Укладіть тісто поверх мандаринів, злегка підвертаючи під мандарини краї. Тарт татен з мандаринами під час перевертання триматиме начинку бортами з тіста, що вийшли
  7. Змастіть поверхню пирога яйцем, змішаним із водою або молоком. Під час випікання зверху утвориться глянсова, підсмажена скоринка — це буде набагато апетитніше.
  8. Поставте в розігріту духовку і випікайте 35-40 хвилин. Після готовності дістаньте форму з пирогом із духовки, обережно пройдіться по краю пирога тефлоновим скребком. Накрийте форму тарілкою та переверніть пиріг і переверніть пиріг разом із формою. Це треба зробити швидко й акуратно.
  9. Форму зняти. У формі зазвичай залишається карамель разом із мандариновим соком. Цю карамель потрібно злити з форми на мандарини — вона вся вбереться мандаринами.

Порада: подавати тарт татен з мандаринами добре зі збитими вершками. Вершки можна ароматизувати кардамоном або цитрусовим лікером.

Exit mobile version